Epileptie

Een triest en lastig onderwerp is epilepsie, dat helaas veel voorkomt bij Border Collies...


Het is niet omdat er geen  zieke hond in de lijn gevonden is, dat de lijn risicovrij is en omdat er een zieke hond in is gevonden betekent niet dat de lijn risicovol is.


Het internet staat vol met rapporten en uitleg over hoe het ontstaat, wat het kan triggeren enzovoort... maar eigenlijk weten we nog steeds het juiste antwoord niet.


Fokkers worden veroordeeld omdat zij hun kopers onvoldoende hebben voorgelicht over het risico in de lijnen die zij kochten en/of omdat zij niet zijn voorgelicht over wat deze ziekte kan veroorzaken...


Soms maakt het niet uit of het risico als hoog of laag gezien word want deze ziekte kan ook uitbreken in lijnen die voorheen als vrij of laag risico werden beschouwd.


Maar als het gebeurt met honden uit risicolijnen, is er een grote verontwaardiging van "dat was duidelijk .... of .... dat moest gebeuren".


Het is extreem verwoestend als het gebeurt. Voor de fokker een nachtmerrie - voor de eigenaars een drama! 


Vaak zijn er uitspraken als "alle honden die in hun naaste familie lijders hebben gegeven moeten uitgesloten worden voor de fok" maar als alle honden uit het ras gehaald zouden worden waarvan famillieleden, b.v. grootvader, ooms of neven, al epilepsie gegeven hebben dan zouden er waarschijnlijk geen Border Collies  meer zijn...


Ik denk dat geen enkele fokker gedachteloos fokt en de meerderheid van de fokkers doet in ieder geval zijn best om gevallen te voorkomen - maar helaas gebeurt het toch steeds weer.


Ik wil duidelijk maken dat het in elk van mijn honden ook sluimert. In alle van de lijnen van mijn honden zijn er één of meer gevallen van epilepsie geweest - net als in bijna alle andere lijnen want er zijn volgens mij geen vrije lijnen meer...


Ik zal ten allen tijde vragen beantwoorden en ze naar mijn beste weten beantwoorden..... Alleen één ding is duidelijk: epilepsie databanken hebben ingangen maar weten ook niet alles..


We kunnen alleen maar hopen dat er ooit een DNA-test uitkomt die op deze ziekte kan testen zodat we allemaal kunnen stoppen met russische roulette spelen.. want eigenlijk is het het niet meer dan dat... hopen en gokken dat het niet tot uiting komt..