SocialisatieDe  de eerste 3 weken is de periode dat ze vol in ontwikkeling zijn van pas geboren pupje tot mini hondje. ze worden opgevoed via de puppyculture methode.


De pups worden altijd geboren in de woonkamer verblijven daar de eerste weken na 4 weken verhuizen ze naar een grotere ren en krijgen ze een buiten ren.


Ook worden de pups dagelijks gewogen en starten we vannaf 3 dagen tot 16 dagen  met ENS (Early Neurological Stimulation)


De voordelen van pups die  blootgesteld werden aan ENS:

-een beter hartritme

-een sterkere hartslag

-een grotere adrenalinestoot

- hogere stresstolerantie en een grotere ziekteweerstand.


Uit onderzoek blijkt dat pups die volgens deze methode geprikkeld werden actiever en nieuwsgieriger waren, maar ook beter presteerden in onderlinge competitiespelletjes. Daarnaast was het probleemoplossend vermogen van de pups beter ontwikkeld dan bij pups die zonder deze prikkelingen waren opgegroeid. ENS-pups die in een doolhof werden geplaatst, reageerden kalm en maakten weinig fouten. Pups die geen ENS-handelingen hebben gekregen, begonnen te piepen en maakten veel fouten.Door deze simpele ENS-handelingen hebben de pups dus een voorsprong om stabielere honden te worden.


Voor mij is het belangrijk dat de pups al vroeg in aanraking komen met verschillende aanrakingen en geuren. Dit is ook de reden waarom ik stimuleer dat pupkopers zo vroeg mogelijk komen kijken zodra de moeder dit toelaat.


Het gewend raken aan prikkels is een belangrijk onderdeel van de socialisatie. Prikkels zijn er in talloze vormen, denk aan tast, reuk, geluid, licht en smaak. Pups die hier opgroeien zullen dagelijks op een zeer bewuste manier worden bloot gesteld aan verschillende prikkels, afhankelijk van de leeftijdsfase waarin zij zich bevinden. Denk aan het geluid van televisie, de stofzuiger, enz


Ook vinden we het belangrijk dat ze veel verschillende mensen leren kennen en mogen ze van mij ook in contact komen met voor hun vreemde honden ( denk aan de honden van bekende die ik goed ken )

Naast deze belangrijke punten vind ik het belangrijk dat pups die bij mij opgroeien leren omgaan met hun lichaam. Zo zal er altijd een balanskussen en ander speelmateriaal in de ren liggen.


De pups gaan regelmatig mee met de auto voor kleine uitstapjes. Zo gaan ze soms mee op wedstrijd en gaan we met hun rond 5 a 6 weken naar een woonzorgcentrum waar we een win win situatie hebben. De oudere zijn gelukkig dat ze pups kunnen knuffelen en de pups komen in contact met mensen geuren en kleuren.


Ook probeer ik de pups water gewenning te geven door met hun eens te gaan zwemmen in de hoop dat ze al deze evaringen mee nemen naar hun latere leven!


De socialisatie periode van een pup duurt tot zeker 14 weken en gaat daarna ook nog verder. Hoe goed wij als fokker ook ons best doen om de pups in een vroeg stadium een goede start aan te bieden, het is écht aan de nieuwe eigenaren op de socialisatie voort te zetten en zich te richten op situaties waarin de pup ook in zijn latere leeftijd mee in aanraking komt.